Menu

Jaarverslag 2018; Vastgoed en bedrijven in de glastuinbouw; terugblik 2018 en vooruitkijken naar 2019

dinsdag 18 december 2018

Jaarverslag 2018
Vastgoed en bedrijven in de glastuinbouw; terugblik 2018 en vooruitkijken naar 2019

 

Bij Vellekoop Makelaardij-Onteigeningszaken te Bleiswijk kijken wij tevreden naar 2018. Vanuit ons motto “niet meer, maar beter!” mochten wij veel ondernemers, grondeigenaren en andere partijen helpen met onze specialistische dienstverlening.

 

Glastuinbouwmarkt

Het afgelopen jaar laat de markt zich het beste samenvatten als “prijshoudend”, maar wel met een lichte neiging tot een kleine prijscorrectie/-daling, met name voor kleinere, oude bedrijven die niet up-to-date zijn.
Grootste oorzaken zijn een aantal hoofdgewassen met lagere productprijzen, opvolgingsproblematiek, het moeilijker vinden van medewerkers en verdergaande productiestijging per hectare waardoor een kleiner areaal nodig is. Ook het financieren van uitbreidingen/overnames is niet eenvoudig.
Dit alles zorgt ervoor dat kopende partijen voorzichtiger zijn.

 

Steeds vaker zien wij dat een bedrijf of perceel grond slechts voor een enkele kandidaat interessant is. Door het (afgelopen jaren) gestegen prijsniveau van bedrijven in combinatie met het relatief lage rendement en grote risico’s moeten bedrijven helemaal passen ten behoeve van de voorgenomen teelt.
De tijd is voorbij dat bedrijven gekocht werden die helemaal verbouwd moesten worden voor een andere teelt. Uitzonderingen daargelaten zoals bijvoorbeeld bij aan- en verkoop van aangrenzend gelegen kwekerijen.

 

Markt voor warme locaties
Waar begin 2018 voorzichtig startte met onderzoek naar mogelijke bouwlocaties voor woningbouw of bedrijfsterrein, worden wij steeds meer betrokken bij mogelijke transacties voor bestemmingsplanwijzigingen. Zowel individueel als in clusterverband.
Dit zijn vaak langdurige processen als gevolg van stroperige ruimtelijke ordeningsprocedures en financiële belangen/risico’s bij elke partij (grondeigenaar/projectontwikkelaar-bouwer/overheid).

 

Voor de grondeigenaren (met of zonder bedrijf daarop) komt daarbij een extra dimensie vanwege het bedrijfsproces dat nooit stilstaat. Wel of niet blijven investeren? Kan er al een vervangend object worden aangekocht? Afwegingen met betrekking tot bedrijfsopvolging of juist staken van de onderneming op het moment van verkoop; zomaar een paar onderwerpen die voortdurend aandacht vragen.
Alleen door dichtbij de ondernemer/grondeigenaar te staan, met continu overleg c.q. op de hoogte houden van alle facetten bij eigenaar/projectontwikkelaar-bouwer/overheid kan zo een proces succesvol doorlopen worden.

 

Advisering, taxatie en allerlei andere vragen
Het mooie in ons vak is dat er elke dag vragen opdoemen die niet standaard zijn, maar wel met nuchtere en creatieve blik, samen met onze opdrachtgevers, opgelost kunnen worden. Of het nu betreft een zoekopdracht in heel NL naar een biologische locatie, advisering bij een huur in combinatie met koop, aankoop van buurmans grond, “een stille verkoop/zoeken naar een spelt in de hooiberg”, een overname van een draaiend bedrijf, taxatie van een speciaal object in het landelijk gebied……….. Allemaal zaken waarbij wij u ook weer in 2019 graag van dienst zijn!

 

Voor 2019

Verwachten wij dat:

  • bedrijven die uitgerust zijn met een goed management doorgroeien door middel van aankoop van locaties van voldoende omvang
  • daarentegen kleinere, oudere bedrijven overgaan tot bedrijfsbeëindiging en willen verkopen
  • de grootste uitdaging ligt bij grotere ondernemingen, binnen meerdere teelten, die zich moeten bezighouden met opvolging de komende jaren

 

Heeft u vragen over uw plannen? Of wilt u weten waar mogelijkheden liggen voor uw bedrijf of vastgoed? Of zoekt u draaiende bedrijven ter overname? Neem dan gerust contact met ons op.

 

Prettige feestdagen en - in alle opzichten - een goed 2019 toegewenst!

 

Het Vellekoopteam

 

Dick van der Wel
Ferry Brabander
Andrea van Rutten

 

 

 

Neem contact met ons op:

T: (010) 521 76 66  
E: makelaar@vellekoop.nl